Nuna Norr
Fotelik samochodowy NUNA NORR dedykowany jest dla najmłodszych dzieci - niemowląt od wzrostu 40 cm i dla maluchów do 3 i 4 roku życia, maksymalnie do 105 cm wzrostu. Przeznaczony jest do montażu tyłem do kierunku jazdy, czyli w pozycji, która jest najbezpieczniejsza dla dzieci i zapewnia im najlepszą ochronę na wypadek zderzenia czołowego. Fotelik dziecięcy NUNA NORR pozytywnie przeszedł Test Plus oraz otrzymał 4 gwiazdki w Teście ADAC. Ponadto jest zgodny z normą i-Size. Fotelik ma funkcję obrotu, dzięki której łatwiej wkładamy i wyjmujemy dziecko z fotelika. Montujemy go z wykorzystaniem systemu ISOFIX. Fotelik NUNA NORR rośnie wraz z dzieckiem dzięki regulacji zagłówka.
Tyłem do kierunku jazdy do 4 roku życia
Fotelik dziecięcy przystosowany jest do jazdy tyłem. W tym przypadku jest to możliwe nawet do 4 roku życia lub maksymalnie do osiągnięcia przez dziecko wzrostu 105 cm i/lub wagi 18 kg. Jest to pozycja, która zapewnia maluchowi najlepszą ochronę przy najgroźniejszym w skutkach zderzeniu czołowym. Warto jest korzystać z możliwości montażu fotelika tyłem do kierunku jazdy, tym bardziej że model NUNA NORR można dopasować do wzrostu dziecka, zapewniając mu maksymalny komfort.
7 wysokości zagłówka
Zagłówek w foteliku dziecięcym powinien znajdować się tuż nad barkami malucha. To gwarantuje najlepsze podtrzymanie i ochronę głowy. NUNA NORR wyposażono w 7-stopniową regulację zagłówka, co pozwala na lepsze dostosowanie wysokości zagłówka do wzrostu dziecka.
Wkładka dla niemowląt
Małe dzieci wymagają odpowiedniej przestrzeni w foteliku. Aby również niemowlęta miały komfortowe i bezpieczne warunki do jazdy, do fotelika samochodowego NUNA NORR dołączono wkładkę wypełniającą. Zapewnia ona dobre podtrzymanie głowy i kręgosłupa. Kiedy maluch będzie już większy, wkładkę można wyjąć.
Funkcja obrotu
Fotelik samochodowy posiada funkcję obrotu. Podczas wkładania i wyjmowania dziecka możemy go przekręcić o 90° i ustawić przodem w kierunku drzwi. To pozwoli na szybsze i wygodniejsze posadzenie malucha w foteliku i odpowiednie ustawienie uprzęży, w którą jest zapinany. To komfortowe rozwiązanie dla rodzica i dziecka.
Uniwersalny montaż ISOFIX
Fotelik montujemy za pomocą systemu ISOFIX. Możemy go wysunąć na dowolną długość, korzystając z 9 opcji ustawień. W ten sposób dopasowujemy ustawienie fotelika do głębokości tylnej kanapy w samochodzie. Instalacja jest szybka i prosta.
Siedzisko z 7-stopniową regulacją odchylenia
Dzieci podróżują w różnych pozycjach, szczególnie te najmniejsze, większość czasu spędzają na leżąco. Natomiast starsze dzieci w trakcie jazdy chętniej obserwują otoczenie. Fotelik samochodowy NUNA NORR wyposażony jest w siedzisko, którego kąt nachylenia można ustawić, korzystając z 7-stopniowej regulacji. Oznacza to, że ustawimy je zarówno w pozycji do siedzenia, jak i do odpoczynku oraz snu, w zależności od aktualnych potrzeb malucha.
Ochrona boczna SIP
Jazda tyłem do kierunku jazdy zwiększa ochronę przed skutkami zderzenia czołowego. Dodatkowo w foteliku zastosowano system SIP, znajdujący się w jego ścianie. Jest to system ochrony bocznej, który zapewnia maluchowi ochronę w momencie zderzenia bocznego.
System wentylacji w siedzisku
W obszarze siedziska zastosowano system wentylacji. Jest on odpowiedzialny za cyrkulację powietrza i odprowadzanie wilgoci na zewnątrz. Szczególnie sprawdza się w letnie i upalne dni.
Testy i Nagrody