Fotelik dziecięcy BESAFE IZI TURN z homologacją UN R129 (i-Size) przeznaczony jest dla maluszków do 18 kg, o wzroście od 61 do 105 cm. Mogą w nim podróżować zarówno 6-miesięczne, jak również 4-letnie dzieci. Przystosowany jest do montażu zarówno tyłem, jak i przodem do kierunku jazdy. Mocowanie fotelika BESAFE IZI TURN odbywa się za pomocą zaczepów ISOFIX, które zapewniają stabilność i zawsze prawidłowy montaż. Fotelik posiada regulację odchylenia, a także możliwa jest zmiana wysokości zagłówka z dostosowaniem do wzrostu dziecka. Model BESAFE IZI TURN obraca się o 360°, co zapewnia lepszy dostęp do maluszka i tym samym ułatwia jego wkładanie i wyjmowanie z fotelika.
Wkładka Two-Fit Cushions™ dla indywidualnego dopasowania
Fotelik posiada wkładkę wykonaną z miękkich materiałów, która wyróżnia się specjalną konstrukcją, zapewniającą stabilne ułożenie maluszka oraz wysoki komfort podróżowania. Wkładka wykonana jest z 2 elementów, można je stosować razem lub pojedynczo w zależności od wielkości dziecka. Powinno się ją wyjąć, kiedy maluch jest w wieku ok. 2 lat. Zdarza się jednak, że jest ona usuwana wcześniej lub później, co zależy od indywidualnych uwarunkowań dziecka.
Przodem i tyłem do kierunku jazdy
Najmłodsze dzieci podróżują tyłem do kierunku jazdy, taka pozycja zapewnia im lepszą ochronę. W późniejszym czasie można zmienić pozycję, dzięki czemu maluch będzie znajdował się przodem do kierunku jazdy. Fotelik dziecięcy BeSafe iZi Turn przystosowany jest do obu pozycji. Dzieci o wzroście od 61 do 105 cm podróżują w nim tyłem do kierunku jazdy, a przy wzroście od 88 do 105 cm przodem. Rekomenduje się jazdę tyłem możliwie jak najdłużej.
Wielostopniowa regulacja
Fotelik powinien być idealnie dopasowany do wzrostu i pozycji dziecka. Model BeSafe iZi Turnposiada 10-stopniową regulację zagłówka z możliwością zmiany jego wysokości. Fotelik rośnie wraz z dzieckiem. Dzięki technologii Universal-Level-Technology™ fotelik znajduje się zawsze pod odpowiednim kątem nachylenia, niezależnie od samochodu oraz kąta nachylenia kanapy.
Łatwa i szybka instalacja
Fotelik samochodowy BESAFE IZI TURN montujemy przy pomocy złączy ISOFIX. O poprawnej instalacji informują wskaźniki dźwiękowe i wizualne, dzięki czemu jest on zawsze poprawnie zainstalowany w samochodzie. Wkładanie i wyjmowanie dziecka jest łatwiejsze dzięki systemowi magnesów Magnetic Belt Assistants™ oraz funkcji obrotu o 360°.
Innowacyjne wsparcie dla bezpieczeństwa dziecka
W obudowie fotelika znajduje się wbudowana ochrona boczna SIP, która chroni dziecko przed urazami podczas zderzenia bocznego. Ponadto wyposażono go w dodatkową funkcję bezpieczeństwa SIP+. Specjalna konstrukcja przyczynia się do zmniejszenia obciążenia szyi i głowy dziecka o dodatkowe 20%. System montowany jest z boku od strony drzwi samochodowych. Dzięki niemu zmniejszona zostaje odległość pomiędzy siedzeniem a drzwiami. Ponadto bezpieczeństwo i ochronę dziecka wzmacnia zagłówek o innowacyjnej konstrukcji, składającej się ze stref o różnej elastyczności. Na skutek uderzenia dochodzi do zgięcia się zagłówka po wewnętrznej stronie, podczas gdy zewnętrzna pozostaje sztywna.
Komfort podróżowania
Fotelik dziecięcy BESAFE IZI TURN charakteryzuje się wyprofilowaną konstrukcją, wspierającą prawidłowe ułożenie dziecka. Wykonany jest z wysokiej jakości, miękkich i przyjemnych w dotyku materiałów. Posiada system wentylacji, zapewniający odpowiednią cyrkulację powietrza, co przydaje się szczególnie w letnie dni.
Video
Wiek dziecka
do 4 lat
Grupa wagowa (homologacja ECE R44/04)
0-18 kg (Grupa 0/1)
Kierunek montażu
Przodem / tyłem
Metoda montażu
System ISOFIX
Plus Test
Zgodny z i-Size
40-105 cm